AO
Coordonator program
Agricultura organică (ecologică sau biologică) este un mod de a practica agricultura care asigură recolte sănătoase pentru consumatori, fără a produce daune naturii, mediului înconjurător. Alte beneficii ale acestei agriculturi: refacerea sau menţinerea fertilităţii solurilor; încurajarea biodiversității; respectarea nevoilor comportamentale ale animalelor; încurajarea lanțurilor scurte de producție, distribuţie și aprovizionare; conservarea populaţiilor/soiurilor locale rare sau a raselor de animale în pericol de dispariţie.
Noțiunea de agricultură ecologică a apărut de cca. 100 de ani și s-a dezvoltat ca replică la utilizarea în agricultura intensivă (convențională sau industrială) a numeroase inputuri (îngrășăminte chimice, erbicide, fungicide, inscticide și alte produse chimice/de sinteză) care pot polua/degrada mediul înconjurător.
Agricultura ecologică este reglementată strict de Regulamentul (UE) 848/2018 și certificată de Organisme de Control autorizate anual de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, în practicarea agriculturii ecologice sunt interzise utilizarea inputurilor sintetice, a organismelor modificate genetic ș.a.
Planul de învăţământ al masterului Agricultură organică, conceput pe credite transferabile este structurat pe 2 ani și cuprinde un număr de 17 discipline obligatorii și 6 discipline opţionale, însumând 120 de credite.
Absolvenţii acestui master pot asimila informaţii şi cunoştiinţe de specialitate în: conversia și certificarea unităţilor agricole (vegetale, zootehnice sau mixte) ecologice; tehnologiile specifice de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor, inclusiv prin aplicarea celor mai noi metode de agricultură ”smart”.