Programul de studiu BIOLOGIE APLICATĂ
Programul de masterat Biologie aplicată asigură pregătirea de specialiști cu abilități în munca de laborator, biotehnologie, microbiologie, ecologie și conservarea biodiversității. Ocupațiile vizate de absolvenții masterului Biologie aplicată pot fi cele de profesor ciclu gimnazial sau liceal, biolog, zoolog, botanist, microbiolog, expert biochimist, cercetător în biologie, cercetător în ecologie și protecția mediului, cercetător în inginerie genetică.
Competențele dobândite de absolvenții programului de studiu Biologie aplicată le permit acestora integrarea în mediul socio-economic prin activități ce pot fi realizate în companii care au ca obiectiv cercetarea ştiinţifică, laboratoare de analize medicale, laboratoare de monitorizare a calității apei sau solului, multiplicarea seminţelor, ameliorarea plantelor, combaterea biologică a bolilor și dăunătorilor, inspectorate de protecţia mediului, grădini botanice sau zoologice, arii protejate sau alte structuri asemănătoare. O altă direcție care poate fi urmată de absolvenții acestui master este cea legată de activitatea didactică, curricula programului Biologie aplicată asigurând formarea de profesori pentru ciclul gimnazial sau liceal.
Obiectivele generale ale masterului Biologie aplicată vizează:
- aprofundarea cunoștințelor de specialitate și dezvoltarea lor în cadrul domeniului biologie;
- explicarea și interpretarea unor fenomene și procese biologice în diferite contexte asociate domeniului;
- utilizarea criteriilor și metodelor de evaluare a sistemelor biologice în scopul identificării soluțiilor teoretice sau practic-aplicative;
- formarea unei viziuni complexe despre unitatea lumii vii;
- cunoaşterea şi înţelegerea structurii, fenomenelor, proceselor şi însuşirilor organismelor;
- cunoaşterea şi înţelegerea relaţiilor intra şi interspecifice;
- formarea capacităţilor cognitive privind sistemele vii şi înmulţirea organismelor;
- deprinderea unor tehnici şi metode de cercetare caracteristice fenomenelor şi proceselor lumii vii;
- cultivarea unei gândiri ştiinţifice complexe, capabile să înţeleagă evoluţia sistemelor biologice.